Kaffevognene kommer – men nok ikke til sommer

coffee truckTusind kroner pr. dag skal det koste en kaffe- eller isvogn at sælge sine varer i Nordhavn. De faste forretninger frygter unfair konkurrence, mens grundejerforeningen slet ikke har tænkt sig at udstede nogen tilladelser.

De kommer med det varme vejr og badegæsterne de små trejulede vogne, som sælger enten kaffe, is eller noget tredje. Men det skal ikke være gratis at tjene sine penge i Nordhavn. Derfor har Grundejerforeningen besluttet, at det skal koste en vogn 1000 kroner pr dag at være i Nordhavn.
Men hvis det står til de lokale handlende, som betaler en skyhøj husleje for at ligge i Nordhavn, er det unfair konkurrence, som kan føre til butiksdød.
”Min holdning er i bund og grund, at de skal holde sig væk. Vi andre betaler en klækkelig husleje for at være herude, og vi vil gerne holde på vores kunder,” siger Tim Faber, som er indehaver af Just a Winebar i Murmanskgade.
”Vi har stadig trange kår, og der kan gå mange år, før det rigtigt kommer til at blomstre herude, og vi får en god omsætning,” siger han.

Støtter forretningerne
Men de forretningsdrivende kan roligt gå sommeren i møde, for der bliver ikke udstedt en eneste tilladelse lige nu.
”Indtil videre er der ikke udstedt en eneste tilladelse, for der er masser af kaffeshops herude,” siger Maria Kanstrup-Clausen, som er projektleder i By & Havn, som er den myndighed, der skal udstede tilladelserne.
”Vi vil gerne støtte det lokale handelsliv,” tilføjer hun.
Arbejdsgangen er sådan, at når By & Havn får en henvendelse fra en kaffevogn, sender de den til bestyrelsen for grundejerforeningen.
Kun ved større arrangementer i området kan det undtagelsesvis komme på tale.
”Vi har for eksempel givet tilladelse til madvogne under Kulturhavn, og det sker kun i dialog med handelsforeningen, hvor de lokale forretningsdrivende får muligheden først. Hvis de ikke kan løfte opgaven, får folk udefra muligheden.”
Spørgsmålet er, hvor længe det varer, før kaffevognene får lov at komme ind i det forjættede område.
”Jeg kan ikke love, at der aldrig er en isvogn, der kommer til at stå der, men indtil videre er der ingen, der får tilladelse hvis det ikke er til et særligt arrangement,” siger Maria Kanstrup-Clausen.

Ulovlige vogne
Det store problem er dog de vogne, som kører ud til Nordhavn og står ulovligt på en varm sommerdag uden tilladelse, som det skete sidste sommer.
”Vi er ude for at folk sætter en vogn ulovligt op. Men hvis man får en tilladelse, skal man kunne femvise dokumentet,” siger Maria Kanstrup-Clausen.
Men hvordan det skal håndhæves, ved hun ikke.
”Jeg aner ikke, hvordan vi regulerer dem, der stiller sig op ulovligt. Det skulle være, hvis bestyrelsen selv havde lyst til at gå ud og gøre noget ved det,” siger Maria Kanstrup-Clausen.

 Voxpop

Hvad synes du om mobile kaffe- og isvogne, der kommer til Nordhavn om sommeren?

anders voxpopAnders: ”Jeg synes, det er helt fint, de kommer. Jeg kan i hvert fald ikke se, hvorfor de ikke skulle komme. Det er en del af konkurrencen, og de faste butikker har vel noget andet, de kan tilbyde, som for eksempel siddepladser.”

marina voxpopMarina: ”De vogne er fantastiske. Det er jo ikke altid lige sjovt at stå og fryse på en legeplads, hvilket jeg bruger meget tid på. Jeg har også en vogn, som jeg bruger fast, men det er oppe i Fælledparken. En enkelt gang har jeg også besøgt en af de faste kaffeforretninger herude i Nordhavn. Det er faktisk lidt tilfældigt, hvad jeg gør.”

thomas voxpopThomas: ”Jeg drikker ikke kaffe, så jeg bruger dem ikke, men jeg har fulgt debatten, og jeg er enig i, at det er synd for de faste forretninger herude, at der kommer nogen og skummer fløden i primetime. Hvis jeg drak kaffe, ville jeg støtte de faste. Vi skal ikke ende som Carlsberg, hvor alle forretningerne flygter.”

DEBAT:

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK