• Redaktionen
  • Nordhavn

Fjernvarme ud af havvand

havvands varmeanlaegHOFOR vil bygge et havvands-varmeanlæg ved den kommende Kranparken på Svanemølleholmen. 

Den kan forsyne halvdelen af Østerbro med klimavenlig fjernvarme, som erstatter afbrænding af biomasse, affald og gas.

Anlægget skal placeres i en firkantet bygning ved Nordhavns kommende park, Kranparken. Her skal en stor eldreven varmepumpe på 20 MW suge havvand ind, opvarme det og sende varmeenergien ud i fjernvarmenettet på Østerbro.

Anlægget kan også bruges til fjernkøling. Her sender anlægget køligere vand tilbage til store bygninger på Nordhavn og Østerbro, som om sommeren har brug for nedkøling i stedet for varme.

Mindre CO2

Varmepumpen skal brug strøm for at fungere, men elproduktionen bliver i stigende baseret på vedvarende energi, og samtidig erstatter anlægget en del af fjernvarmeproduktionen ved biomasse- og affaldsforbrænding samt naturgasfyr. Derfor mener HOFOR at det samlede klimaregnskab bliver positivt. Beregningerne bag projektet viser ifølge HOFOR, at anlægget kan reducere udledningen af CO2 med 7000 tons om året, og udledningen af NOx med 45 tons. 

Ørsted advarer

I et høringssvar har energiselskabet Ørsted A/S advaret imod projektet. I samarbejde med Energinet arbejder Ørsted på en helt ny energiproduktion kaldet Power2x. Her produceres syntetiske brændstoffer ved hjælp af vindenergi og elektrolyse. Power2x anlæg producerer også en stor mængde spildvarme, og den skal fjernvarmesystemet gerne kunne aftage.

"Spildvarmen fra elektrolyseprocesserne udgør i størrelsesordenen 30–40%, hvorfor det er væsentligt, at København kan aftage denne mængde. Da der er konkrete planer om at placere P2X i København, vil investering i varmepumper kunne vise sig at være en fejlinvestering," skriver Ørsted A/S i sit høringssvar.

havvands varmeanlaeg kortKommunen: OK

Københavns Kommune skal godkende havvands varmepumpeanlægget, og Teknik- og miljøforvaltningen anbefaler projektet. De mener ikke at anlægget vil stå i vejen for nye energiteknologier, men tværtimod vil bidrage med ny viden om brugen af havvand til fjernvarme.

HOFOR driver allerede i dag to eldrevne varmepumper. Den ene er en kombineret hav- og spildevandsvarmepumpe ved Sjællandsbroens Pumpestation. Den anden er en grundvandsvarmepumpe som også er placeret i Nordhavn, hvor den for- syner tre krydstogtterminalbygningerne samt UNICEF. 

DEBAT:

  • Nervepirrende støj fra metroen

    henrik saleeKære Metro, Stort tillykke med 1 års fødselsdagen, du blev nok født lidt for tidlig i forhold til dit kald, der køres alt for meget med tomme vogne, både om dagen, i aften- nattetimerne og her i påsken var det helt vildt med forgæves afgange.

  • Musik på Sandkaj og Konditaget

    richard sandmandI Nordhavn Avis har I skrevet om musik på Sandkaj. I har nævnt, at det drejer sig om at få brugerne til at dæmpe musikken. Det er en misforståelse.

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK