Bliv klog på svaner – inden der snart kommer flere

svane redebyg april 2019Der er få ting, som Nordhavns beboere går så højt op i som svaner. Og netop nu er det yngletid. Derfor vil Nordhavn Avis vide, hvad der er op og ned i en svanes liv. Biolog i Dansk Ornitologisk forening, Knud Flensted, har svaret.

Hvorfor kan nogle svaner bo sammen i flokke, mens andre kun vil være i par, ligesom de er i Nordhavn nu?
Hvis der er tale om et ynglepar, jager de alle andre svaner væk. Hvis du ser svaner i flokke, vil de – med få undtagelser – være unge fugle eller fugle, der har opgivet at yngle, fordi de ikke kan jage alle de andre væk. Det er for eksempel tilfældet i Peblingesøen. I nogle fjorde har man dog set eksempler på en genetisk variant af knopsvanen, som yngler i kolonier. Men det er ikke i Hovedstadsområdet.

svanefamilie maj 2018Dette billede er fra maj måned 2018. Siden er svanefaderen død. I år har svanemor en ny svanemand.Kan der laves om på situationen?
Der kan godt komme andre svaner og udfordre, og det kan give territorialkampe. Der kan for eksempel godt komme en Christianshavnersvane til Nordhavn og prøve lykken. Der er flere svanepar oppe nordpå langs kysten, og de kan også godt komme i kamp med det svanepar, der bor i Nordhavn.

Ved du hvad der skete med den gamle hansvane i Nordhavn, som måtte aflives sidste år?
Nej, men territorialkampe kan være meget voldsomme, og han kan godt være kommet alvorligt til skade på den måde. Hvis den svane, der er tilbage, er ringmærket, kan du måske finde ud af det ad den vej. Se www.fuglering.dk

Bliv klog på svaner – inden der snart kommer flere
Parret hjælper hinanden med at bygge rede, og så lægger hunnen æggene – efter hun er blevet parret af hannen flere gange om dagen i en periode – cirka et æg hver eller hver anden dag i op til to uger. I den periode ruger de ikke på æggene, men når alle æggene ligger der – der er typisk seks æg – begynder hunnen at ruge på dem. I den periode har hun ikke så mange fjer på maven, så hun kan varme æggene op til 35-37 grader. Fordi udrugningen af æggene starter samtidig, kommer ungerne også ud samtidig. Det tager ret præcist fem uger, fra alle æggene er lagt, til der kommer unger.

Er svaner så monogame, som man siger?
Ja, en han og en hun holder oftest sammen, og hannen følger hunnen hele sommeren og hjælper med at passe ungerne, til de kan flyve i september. I den periode følges hele svanefamilien rundt i territoriet, og i den første uges tid sover de endda gerne sammen i reden. Hannen og hunnen kan godt finde nye mager, men det er som regel kun, hvis den ene dør, eller hvis de ikke har succes med at få unger sammen. Hvis de derimod får unger sammen, vil de oftest blive sammen, til den ene dør.

Bør man fodre svanerne?
Ikke nødvendigvis, for der er mad nok til dem. De lever af ålegræs, som gror på lavt havvand, som der er omkring København. Du må godt give dem en skive brød, men lad være med at fodre i nærheden af reden, for det kan tiltrække rotter, som også kan gå efter æggene. Generelt anbefaler vi ikke, at man fodrer dem, men du skal ikke føle dig som et dårligt menneske, hvis du har gjort det. Det er der mange børnefamilier, der har meget fornøjelse af.

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK