Julens fedt sætter sig - i rørene!

afloeb roer fedt i afloeb 1Snart kører gryder og pander på højtryk med and, flæskesteg og gås. HOFOR, som er hovedstadsområdets forsyningsselskab, har en julebøn til borgerne. Den handler om al den overskydende fedt fra julemaden.

Fedt i afløbene vil størkne og sætte sig som klistrede fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret. Her vil andre ting i kloakken sætte sig fast i fedtet, og det medfører propper og tilstoppede rør. HOFOR, der blandt andet afleder spildevand, skal bruge ekstra tid og penge på spuling og rensning af anlæggene. En relativt dyr affære og udgifter, der i sidste ende havner hos forbrugerne.

"Alt det overskydende fedt fra madlavningen skal ikke smides direkte i hverken køkkenvask eller afløb. Det har dit afløb og kloak nemlig ikke godt af. Fedtet sætter sig som propper og vil forårsage tilstoppede afløb. Og det er lidt surt at bruge juletiden til kloakspuling - både for jer og mine rådighedsvagter", lyder det fra Ole Balch Petersen, som er driftschef i HOFORs afdeling for 'Drift Spildevand'.

Men hvor skal det overskydende fedt så hen? 
"Frem for at hælde fedtet direkte i vask eller afløb, så kan man hælde det overskydende fedt i helt almindeligt indpakningsaffald som for eksempel mælkekartoner eller andre lignende beholdere. Herfra kan man smide det i en skraldespand," siger Ole Balch Petersen.

HOFOR går også ind i kokkefaget, og giver tips til anvendelse af overskydende fedt fra julemaden:

  • Som bouillon til din sovs eller smagsforstærker til rødkålen
  • Til brødet frem for almindeligt smør
  • Som topping på din pizza, popcorn poppet i lidt andefedt eller pomfritter stegt i andefedt
  • Hvis fedtet ikke er saltet, kan det blandes med fuglefrø, havregryn og nødder og laves til fuglekugler
  • Et tip til at holde kloakrør rene og forebygge dårlig lugt er jævnligt at hælde kogende vand i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin - og så er det billigere og meget mere miljøvenligt.

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK