Når lokalpolitik har globale konsekvenser

  • Andreas Petersen, miljøforkæmper
  • Debat

andreas petersen verdens skove 2020Al politik er lokal. Sådan lyder en forslidt frase, som synes rammende i et kommunalt valgår. Men lokalpolitik handler ikke kun om det nære. Mange politiske handlinger i København har globale konsekvenser. 

 

 

Sådan er det ikke mindst, når det gælder klima og miljø. Her vækker udledning af spildevand i Øresund - med rette - et ramaskrig. Samtidig løftes der knap et øjenbryn, når Københavns handlinger indirekte ødelægger miljøet i fjerne lande. 

Skoleeksemplet på hvor galt det kan gå, er Københavns ´grønne´ energi. Varmen i vores radiatorer kommer ikke fra vindmøller eller varmepumper, men hovedsageligt fra træ. Der er tale om træpiller, der importeres fra eksempelvis Baltikum. På trods af at baltiske miljøorganisationer og forskere, advarer om, at deres skove udpines bl.a. som følge af denne efterspørgsel. 

Sidste år afslørede TV2, at HOFOR også importerer træflis fra Amazonas, træflis, der brændes for at give os varme i vinterkulden. Samtidig blev der rettet alvorlige beskyldninger mod HOFOR’s brasilianske leverandør for overgreb mod lokale. HOFOR lovede interne kontroller og henviste til, at de kun bruger “certificeret” biomasse. 

Men så enkelt er det ikke - mange certificeringsordninger er mangelfulde, eller i værste fald næsten ubrugelige. Den kendte brasilianske præst Fader Sisto, der arbejder for rettigheder til landarbejdere og småbønder i Brasilien, appellerede for nylig til danskerne om at plante “træer i Danmark i stedet for at fælde vores træer”. Dansk efterspørgsel efter træ fra Amazonas bidrager ifølge ham således til afskovning og tyveri af land. 

Hans krasse ord var møntet på firmaet AMCEL, det samme firma, som forsyner HOFOR med flis, der ender som varme i de københavnske radiatorer. 
HOFOR skylder fortsat københavnerne en forklaring på, at de fortsætter med at indkøbe AMCEL’s produkter.

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK