Ung politiker kræver billige boliger, ligestilling og et bibliotek

johanne folker gamborg 4I denne måned er der valg til Ungerådet i København, og Nordhavn har en kandidat, som nok er debutant, men ikke mangler visioner.

"Jeg går til valg på ligestilling mellem kønnene."

Så kort kan det siges, men selv om Johanne Folker Gamborg kun er 12 år, kan hun godt mærke, at kønnene ikke er lige.

"Jeg oplever det i skolen, hvor drengene leger med drengene. De spiller fodbold, mens pigerne sjipper. Drenge og piger leger sjældent sammen, og det kunne man godt sætte fokus på," siger hun.

Lidt akavet på rådhuset

For et par måneder siden sendte hende mor hende et link om at stille op til Ungerådet i København, og Johanne greb straks chancen. Hun håber nu at blive en af de 35 medlemmer af rådet eller i det mindste suppleant, men det skal nok lykkes, da der kun er 46 kandidater i år. Dermed skal Johanne forberede sig på at skulle møde op på Københavns Rådhus hver anden onsdag og gå til politisk møde. Men det ser hun frem til.

"Det kan selvfølgeligt godt blive lidt akavet i starten at sidde på rådhuset, for jeg kender ingen, men jeg vænner mig nok til det. Man skal i hvert fald turde sige sin mening og ikke være for sky," siger Johanne Folker Gamborg, som også bruger sin fritid på yoga og kor.

Mangfoldighed til Nordhavn

Der er også andet – og noget meget mere lokalt – end køns-adskillelse i skolegården, som Johanne vil arbejde for, når hun kommer ind på Rådhuset.

"Jeg vil gerne være med til at formindske den sociale ulighed, så alle har lige store chancer for at få et godt job," siger Johanne, som flyttede til Nordhavn med sin mor i februar og altså har boet i bydelen godt et halvt år.

"Der er meget dyre boliger herude, og der er ikke ret mange mennesker, som ikke har mange penge. På den måde mister vi mangfoldigheden," siger hun og kigger sig omkring på Gøteborg Plads.

"Jeg tror, vores lejlighed er en af de billigste herude, og der burde være mange flere af den slags. Man burde sætte huslejen ned og i det hele taget gøre det mere spændende for alle at være herude."

Et bibliotek!

Johanne kan da også lynhurtigt fortælle, hvad det første, hun ville gøre, var:

"Der burde være et bibliotek herude. Det savner jeg selv. Der kunne i det hele taget godt være flere kulturelle tilbud, så det hele ikke bare er cafeer og restauranter. Der kunne godt være flere legepladser og festivaler til børn og unge. Det ville gøre det endnu sjovere at være her."

Man kunne tro, at Johanne bruger sit kandidatur til at blive politiker i en større sammenhæng en dag, men det er faktisk ikke tilfældet.

"Jeg vil ikke være politiker, for så skal man hele tiden være på. Jeg vil også have tid til at være sammen med mine børn."

I stedet planlægger den ambitiøse 12-årig at blive enten advokat eller underviser inden for pædagogik.

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK