Ikke-stedets sidste, smukke svanesang

  • Redaktionen
  • Kultur

nordhavn kran skovleI weekenden 10.-12. september var der Åben Festival i Nordhavn. Og ude på Skudehavnsvej skete der igen mærkelige, interessante ting.

Skudehavnsvej 1 gemmer sig lidt på det allerførste stykke af Skudehavnvej ned mod Svanemøllehanven. Her lå engang Kaffebaren Havnelyst og her ligger endnu UNION KULs containerkontorhuse. På kajen bagved finder man  THE KRANE i ensom majestæt; den moderniserede kulkran med luksus hotelsuite og mødelokale oppe i det tidligere kranhus. 

Det var netop her at en af de mest upåagtede og specielle event på weekendens ÅBEN Festival lørdag eftermiddag. Eventet blev programsat meget sent, og kajen var mennesketom.

drafts of silence indiscourse01Avisens reporter var lige ved at vende om på cyklen, da festivalleder Jesper Melson vinkede henne fra foden af kranen. 

Hurtigt op ad trappen til det modernistiske aflange møderum i 20 meters højde med en betagende udsigt over Nordhavns byggetomter, Kalkbrænderiløbet og det store hul, hvor der arbejdes på fundamentet for nye kæmpedomiciler på Trælastholmen.

Cirka ti mennesker sad langs bordet og så på den store konferenceskærm.  Der blev serveret et lille glas økologisk cider, produceret på PB43. 

Fra højttalerne kom der støj fra vind og en dyb rumlen. De mørke lysskærme kørte langsomt ned over vinduespartierne. Det vi skulle se, var en  videoinstallation lavet af det i Malmø baseerede  kunstnerkollektiv In-dicourse, beståede af Silas Bieri & Alexis Rodríguez Cancino.

'Drafts of Silence' er en audiovisuel performance og koncert om Nordhavn. Om den gamle havns brudte rutiner, druknet stilhed og forladte repetitioner. Vi ser containerkraner, græs som ryster i vinden, rustne etager af containere, skibsvrag, høje lyde af maskiner og dunken i det fjerne. Mennesketommer asfaltarealer, skudehavnens farvede træhuse. 

Historiske industrielle rum sat på pause. Afventende og forladte, og dog, der er stadig spor af mennesker og levet liv. 

nordhvnstippen amorkevandring aabenLÆS OGSÅ:  Åben Festival med comedy, mørkevandring, alenedisco...

 

 

thekrane aaben festival 7Silas og Alexis er også til stede i rummet. Videoen kører i et loop, og Silas står ved kontrolpanelet som styrer vinduesafskærmningen, som kører gardinerne op og ned.

"Det er vigtigt at man får sit eget indtryk af stedet, ved selv at kigge ud af vinduerne. Vi er midt i det sted, vi dokumenterer. Men jeg sænker skærmene ned efter set stykkke tid, for at folk også skal få muligheden for at dykke helt ind i videoens univers," forklarer Silas Bieri.

Det er ikke første gang, at de to har udforsket forladte industriområder i transformation. I Malmø har de f.eks. lavet installationer fra Västra Hamnen og et stort forladt jernbaneområde. 

"Videoen er kun en del af konceptet. Visningen er lige så vigtig. Den skal foregå 'on location' så det fysiske nærvær også bliver en del af oplevelsen. Så beskureren også er en del af værket," siger Alexis. 

thekrane aaben festival 8I Nordhavn havde kunstnerne kun én dag til rådighed til optagelser.

"Det er et fascinerende område. Stederne har mange historier at fortælle. Man fornemmer hvor meget liv og aktivitet der har været. Og her er stadig mennesker! De viser sig ikke med det samme, tit kan man kun høre deres aktivitet. Men hvis vi blev nogle flere dage, ville de langsomt dukke frem, sige Silas."

Som det også formuleres i programmet er deres installation en dokumentation af tiden, en indfangning af et sted, som giver ekkoer af tomhed. 

Installationen rummer også varsler om en nyt tid, som nogle vil se som positiv by- og samfundsudvikling – og andre vil se som destruktion af et unikt ikke-sted. 

Om det ene eller andet eller begge dele er tilfældet for Nordhavn, er helt op til deltageren selv at beslutte.

thekrane aaben festival 6

 

kunst, skudehavnsvej, åben festival, thekrane, in-discourse

NORDHAVN AVIS • C/O BYDELSAVISERNEARNE JACOBSENS ALLE 15,1.DK 2310 ORESTAD
TEL: +45 31153040MAIL: KONTAKT(AT)NORDHAVN-AVIS.DK